איך נעבור את החורף בשלום

כולנו יודעים שבחורף אוכלים הרבה, שהאוכל כבד, ושיש סיכוי לא קטן שנעלה במשקל במהלך החורף. בעצם, יש לכך סיבות ביולוגיות אמיתיות: צורת האכילה שלנו בחורף מושפעת מתנאי הסביבה, ומטרתה להגדיל את מעטפת השומן שלנו. אז אמנם אנחנו לא האדם הקדמון, ובתנאים המודרניים אין לנו צורך בשכבות שומן להגנה מפני הקור, אבל הגוף שלנו לא מפנים, ולא מתנהג בהתאם.
השאלה שאנחנו שואלים היא איך אפשר לצמצם את הנזק ואת ההיקפים.

כדי להבין את הפתרון, כדאי שנבין קודם את הבעיה.
למעשה, אנחנו מגיבים לתנאי הסביבה – בעיקר לחושך ולקור, בכמה צורות:

  1. החושך המוקדם גורם לכך שאנחנו נמצאים פחות בחוץ, ויושבים יותר בבית – דגש על יושבים.
  2. כשאנחנו בבית, אנחנו אוכלים יותר. השעמום, והזמינות של כל מיני נישנושים גורמים לכך שאנחנו אוכלים יותר ממה שאנחנו צריכים.
  3. התגובה הטבעית של הגוף לחושך היא הפרשה של מלטונין – הורמון שאחראי על מחזוריות השינה שלנו.
    כשכמותו בגוף עולה, אנחנו רוצים לישון. כדי לשמור על עירנות, אנחנו… אוכלים ומנשנשים, אולי שותים עוד כוס קפה עם איזו עוגיה קטנה…
  4. במקביל לעליה במלטונין יש ירידה בסרוטונין – המכונה הורמון האושר. אנחנו מרגישים מדוכדכים ולכן אנחנו… כן, ניחשתם נכון… אוכלים ומנשנשים, בעיקר פחמימות.
  5. את הסרוטונין הגוף מפיק מטריפטופן – חומצה אמינית הכרחית, כלומר כזו שאיננו יכולים לייצר בעצמינו ואנחנו חייבים לקבל מהמזון.
    הבעיה היא שטריפטופן היא החומצה האמינית הנדירה ביותר, שנמצאת במספר מצומצם של מזונות. אי אכילה של מזונות אלה, גורם לחסר בטריפטופן ומכאן לחסר בסרוטונין ומלטונין.
  6. כדי להרבות שמחה, הכניסה של טריפטופן למוח, שם הוא הופך למלטונין וסרוטונין, מעוכבת בנוכחות חומצות אמיניות אחרות, אבל מוגברת בנוכחות פחמימות, כלומר יש סיבה טובה לאכילת הפחמימות…

אז מה עושים?

המטרה: להעלות את רמות הסרוטונין

ירקות, דגנים וקטניות

ירקות, דגנים וקטניות

הנה כמה דרכים קלות ואפשריות:

  1. פעילות גופנית מעלה את רמת הסרוטונין ולכן כדאי להתגבר על החושך והקור ולצאת לפעילות גופנית באופן קבוע.
    איך נעשה את זה? נקבע עם חבר או חברה, ניקח איתנו את נעלי הספורט ולא נכנס הביתה לפני סיבוב הליכה – כל פטנט שיגרום לנו לזוז יותר.
  2. הגברת צריכת טריפטופן על ידי אכילת שיבולת שועל, אורז מלא, חיטה מלאה ונבט חיטה, אבוקדו,
    בטטות, סויה, אגוזי קשיו, שקדים, קטניות, בננות, תמרים, תאנים, דגים ואצות. כדאי לשלב מזונות אלה בארוחות לאורך היום.
    כמובן שניתן לקבל טריפטופן גם מבשר בקר או הודו, וכן מחלב.
  3. לאכול את הפחמימות הנכונות: כאלה שישביעו אותנו לאורך זמן. פחמימות מלאות, בעלות אינדקס גליקמי נמוך וסיבים תזונתיים.
    שוב אנחנו חוזרים לאורז המלא, שיבולת שועל, כוסמת, גריסים וקטניות.
  4. לאכול ירקות שיש בהם יותר פחמימות אבל גם סיבים תזונתיים כגון כרובית, דלורית ובטטה.
  5. לאכול אוכל חם – מרק עשיר, נזיד או תבשילים יותר כבדים.
    לשים לב לכמויות! להעשיר בירקות כדי שיהיו יותר סיבים תזונתיים בתבשיל.
  6. לאכול ירקות טריים. להוציא מהמקרר כמה זמן לפני או אפילו לא להחזיק את הירקות במקרר.
  7. לשתות הרבה משקאות חמים בלי סוכר – חליטות צמחים מהסוג האדום הן יחסית מתוקות באופן טבעי.

אם מעניין אותך ללמוד עוד על סוגים שונים של דגנים וקטניות ואיך לשלב אותם בתזונה היומיומית, אני מזמינה אותך להשתתף בסדנאות הבישול החורפי שלי. פרטים על הסדנאות הקרובות בקישור הזה.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.