מתכונים מחופשים

פורים הוא זמן מצוין להיזכר בסבתא חנה, שהייתה מכינה מתכונים מחופשים.
סבתי המנוחה חנה לא היה מפורסמת כבשלנית. מלבד הפילפרים (פלפלים ממולאים באורז) שהיו מעדן, כל שאר המאכלים שהכינה היו זכר לימי הצנע: מאכלים מחומרים זולים, שמתחזים למאכלים יקרים. כך הייתה מכינה כבד קצוץ מחצילים, ולפתן תפוחים מקישואים.
אני בטוחה שבעידן הנוכחי, שבו הטבעונים מתאמצים ליצור מתכוני "כאילו" כדי להרגיש שאוכלים בשר, סבתא חנה הייתה עושה חייל עם המתכונים המחופשים שלה.
גם לי יש כמה מתכונים כאלה שעשויים מדבר אחד, ויש להם טעם של משהו אחר. הבאתי לכאן שניים כאלה.
אה, אם למישהו יש את המתכון ללפתן התפוחים מקישואים – אשמח לקבל אותו, לזכר הימים ההם.

טבולה כרובית:
או כמו שקוראים לו: סלט טבולה ללא גלוטן.
מה הסיפור? הכרובית הקצוצה מחליפה בקלות את הקוסקוס או הבורגול הרגילים.
הטעמים הרעננים של הירקות והעלים מתעצמים ומתגברים עם הוספת קליפת הלימון הקצוצה.
פשוט חגיגה של טעם ופריכות.
המתכון כולל 3 סוגי עלים: פטרוזיליה, נענע וכוסברה. בפעם הראשונה, הצלחתי לפספס את הנענע, והכנתי את הסלט בלעדיה. לא משנה בכלל… הסלט כל-כך עשיר, שאפשר בהחלט להכין אותו גם כשיש רק רשימה חלקית של המצרכים.
חשוב שיהיו עלים וגרעינים והכי חשוב – הלימון!
אז הנה המתכון המקורי, עם כמה הערות "לפי נסיוני וטעמי":

מה צריך:

כרובית בינונית מגוררת
חצי צרור פטרוזיליה ו/או כוסברה
חצי צרור נענע
בצל ירוקכרובית וקישואים
2 גבעולי סלרי
חופן או שניים גרעיני חמניה ודלעת
כמה אגוזי פקאן קצוצים
חופן חמוציות (רצוי ללא סוכר) או צימוקים
קליפה מחצי לימון – קצוצה דק

רוטב:
2 כפות שמן זית
מיץ מחצי לימון
מלח
פלפל

מה עושים:

קוצצים את כל הירקות, מערבבים עם הכרובית הקצוצה, קולים את הגרעינים (או שלא),
מוסיפים את כל התוספות, מערבבים את חמרי הרוטב ומוסיפים לחגיגה!

ומתחום אחר לגמרי:
עוגת "תפוחים" מקישואים
וריאציה על מתכון של פסקל פרץ, עם פחות סוכר ויותר סיבים תזונתיים.
כשהכנתי אותה בפעם הראשונה איש לא הצליח לנחש ממה היא עשויה.

מה צריך:

3 ביצים
1 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
2 כוסות קישואים לא קלופים, מגוררים גס וסחוטים מנוזלים
2 שקיות סוכר וניל או כפית תמצית וניל
1/2 1 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא או כוסמין
1/2 כפית מלח
1 כפית סודה לשתייה
1/2 כפית אבקת אפייה
2 כפיות קינמון טחון
1/4 כפית ציפורן טחון
1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן קצוצים
1/2 כוס צימוקים

מקציפים את הביצים
מוסיפים בהדרגה, את הסוכר, סוכר הווניל והשמן.
מוסיפים את הקישואים, ומערבבים היטב.
בקערה נפרדת מערבבים יחד את החומרים היבשים.
מוסיפים בהדרגה את תערובת הקמח אל הבלילה.
מוסיפים את האגוזים והצימוקים ובוחשים לבלילה אחידה.
יוצקים לתבנית משומנת, משטחים ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות צ') כשעה.
החומרים לתבנית אינגליש קייק משומנת היטב.
אני חילקתי בין שתי תבניות אינגליש חד פעמיות מצופות בניר אפיה

פורים שמייח!


תגובות

מתכונים מחופשים — תגובה אחת

  1. הי סיגל, מה שלומך?

    למה להחליף את התפוחים בקישואים?
    מה לא טוב בתפוחים?

    נהניית מטבולה של כרובית ,
    עושה מדי פעם ,
    זה ממש נחמד.

    יומטוב לך,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.